• 06.04.2015, 20:44

Mine "15 minutes of fame"


Det er vel ikke tilfeldigvis flere som har sett trynet mitt over halve internett idag? Når jeg har tenkt på mine "15 minutes of fame", så var det ikke akkurat dette her jeg hadde sett for meg...

Onsdagsmorgen ringte en hyggelig journalist fra NRK Møre og Romsdal og spurte så fint om hun kunne få lov til å intervjue meg. Klassen min hadde uka før vært på besøk i redaksjonen, og hun hadde nok holdt kontakten med lærerne som var med der og forhørt seg med hvem som mest sannsynlig ville stille til intervju. Hun fortalte at hun skulle skrive en sak med "10 ting foreldre gjør feil på facebook", og ville gjerne høre min side av saken. Mine egne foreldre er ikke spesielt aktive på facebook, men jeg syntes det hørtes ut som det kunne bli en artig og humoristisk sak, så jeg kom med litt forskjellig jeg har sett eller opplevd. Gøy, tenkte jeg, og tipset om to venninner jeg visste hadde skrevet kåseri om samme temaet på tentamen ei uke før, som sikkert også hadde noe vittig å komme med.

"Gøy" var ikke det rette ordet for dette.
I dag våknet jeg til en overskrift på nettsiden til NRK Møre og Romsdal som skreik meg i trynet: UNGDOM SLAKTER FORELDRENES BRUK AV FACEBOOK.
Rett under var det tre gigantiske bilder av meg og to av venninnene mine, etterfulgt av en ingress som sa at "vi synes det er langt i fra nødvendig å brette ut hele livet sitt på sosiale medier, og at vi ønsker sårt at også voksne skaffer seg nettvett!"Okei? Dette er ikke humor i! Dette var så absolutt IKKE det jeg sa meg enig i å stille til! Her blir artikkelen skrudd om til de grader, og jeg og venninnene mine blir sorte får som ser ut til å gjøre alt for å få trynet vårt på trykk i avisa. Jeg slakter ikke noen sin bruk av facebook. Jeg synes folk skal få bruke facebook akkurat slik de vil, og brette ut om livet sitt så mye de bare ønsker. Det er jo tross alt det jeg driver med selv! Her ser det ut som om måten voksne folk bruker facebook på er det største problemet i verden, og selvsagt er det ekkelt for oss å bli fremstilt på denne måten.

Vi tenkte ikke så veldig mye mer over saken, egentlig. Den lå på nettsida til NRK Møre og Romsdal, så hvor mange kom egentlig til å lese artikkelen? Ingen, tenkte vi. Helt til sol.no og nrk.no valgte å dele den både på sine egne nettsider og på facebook. Faen i helvette.

Har dere sett hvor slemme folk kan være i kommentarfeltene på slike artikler eller? Det blir skrevet angrep mot oss personlig, folk går inn på profilene våre på instagram og facebook og, for å bruke ordene til journalisten i nrk, slakter det vi legger ut. Er dette greit da? Er det greit at ukjente mennesker angriper oss personlig fordi vi ble tilfeldig utvalgt til å få bidra til en morsom og snedig artikkel? Det er ikke det. Det er ikke greit i det hele tatt.

Jeg skulle gjerne sagt at jeg blir uberørt av dette, men det hadde vært en løgn. Jeg blir faktisk lei meg. Lei meg på journalisten sine vegne, som valgte å vinkle dette på en måte som setter oss i et dårlig lys (selv om det mest sannsynlig ikke var med vilje), og lei meg på de voksne i kommentarfeltet til nrk på sine vegne, som ikke greier å ta ting med en klype salt og litt ironi. For til tross for at vi ble fremstilt som bitchy bedrevitere, så er det faktisk bare en tanke som streifer meg når jeg leser de frekke og støtende kommentarene til disse 50 år gamle menneskene på facebook: Kanskje artikkelen stemmer, og den eldre generasjonen faktisk burde lære seg litt mer nettvett?

Artikkelen kan dere lese her:
http://www.nrk.no/mr/ungdom-slakter-foreldrenes-bruk-av-facebook-1.12291434

Eirik

06.04.2015 kl. 22:11
"Dette ville jeg finne ut mer om", tenkte jeg, og gikk inn på profilen til en av dere, som linket videre til denne bloggen.

Dette er en veldig fin påminnelse om hvor viktig det er å huske på å være kildekritisk og vite at media vrir og vender på det meste for å sette intervjuobjektene i et provoserende lys. Det er slik de tjener penger.

Stå på, hold hodet hevet, og ikke la dette gå inn over dere. Her er det åpenbart journalisten som har et problem, ikke dere.

CottonCandyHime

07.04.2015 kl. 13:16
Usmakelig!

Jente 19

07.04.2015 kl. 18:11
Virker nesten som om dere kritiserer artikkelen pga kritikken, og ikke fordi den ble "vinklet feil". Det er viktig å stå for det man sier, uansett om noen ikke liker det! Og husk, det du gjør mot journalisten i dette innlegget, er ikke stort bedre enn det nettrollene gjorde mot dere.

Elisabeth

07.04.2015 kl. 18:20
Jente 19: Det er så absolutt ikke journalisten vi vil kritisere i dette innlegget. Hun gjorde bare jobben sin og skrev en artikkel som fikk mye oppmerksomhet. Det jeg vil vise er at det ikke nødvendigvis blir helt slik man ser for seg når man stiller opp til noe i media, og det synes jeg er viktig å vise frem både for min egen del og for andres del. Problemet er at denne artikkelen ble misforstått av mange, og det at det ender med at en del av disse tyr til personangrep mot oss, er langt i fra greit. Journalisten har gjort en god jobb i å skape oppmerksomhet og debatt, så henne er det ikke meningen å kritisere i det hele tatt.

anonym gutt gitt

07.04.2015 kl. 20:18
Du er søt da så dette er glemt om noen uker :')
Elisabeth

Elisabeth Ulla Uksnøy

Elisabeth Ulla Uksnøy, 19 år og journalistikkstudent i Oslo. Liker mote, fotografi og skriverier, så det er for det meste det du vil finne her! Kontakt: elisabeth_uksnoy@hotmail.com

Follow

Search

Follow me on instagram

Bloggdesign

hits